Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Δημόσιο: 5 πλασματικά χρόνια & 60% του βασικού για όσους αποχωρούν

Στα πέντε (από τρία που ήταν αρχικά) φαίνεται να ανεβάζει  η κυβέρνηση τα πλασματικά χρόνια που έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει ένας δημόσιος υπάλληλος που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη. Παράλληλα προκειμένου να δοθεί ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για εθελούσιες από το δημόσιο και να μεγαλώσει η «δεξαμενή» των αποχωρήσεων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να δώσει και ένα ακόμη κίνητρο:  Να δίνεται στους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν μέχρι να βγουν στη σύνταξη το 50 με 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού.
Όπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι δεν θα έχει πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος καθώς οι νέοι  υπάλληλοι που θα προσληφθούν στις θέσεις των παλαιών που πρόκειται να αποχωρήσουν θα είναι φθηνότεροι κατά 30 έως 40%.
Οι «δεξαμενές» των απολύσεων

Παράλληλα στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι έως τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο τους πρώτου κύματος εθελοντικών αποχωρήσεων ή απολύσεων μέσω καταργούμενων οργανισμών, θα έχουν αποχωρήσει από 22 οργανισμούς του Δημοσίου τουλάχιστον 1.200 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου αλλά και συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και έργου.   και με αντίστοιχες ισάριθμες προσλήψεις από τη λίστα επιτυχόντων παρελθόντων ετών από το ΑΣΕΠ.
Επιπλέον, το αργότερο μετά το Πάσχα θα έχει κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου με βάση το οποίο θα προβλέπονται βήμα προς βήμα όλα τα στάδια των αναγκαστικών αποχωρήσεων από το Δημόσιο και τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης τις δεξαμενές από τις οποίες θα προέλθει ο πρόσθετος αριθμός για τη συμπλήρωση συνολικά 4.000 απολύσεων. Ο αριθμός θα συμπληρώνεται και με τους επίορκους, τους 2100 έως 2500 πλεονάζοντες που προέκυψαν από τα νέα οργανογράμματα των 17 υπουργείων (η τύχη τους θα κριθεί έπειτα από αξιολόγηση, καθώς ένα μέρος αυτών θα απολυθούν μέσω εθελουσίας εξόδου και οι υπόλοιποι θα μετακινηθούν σε άλλες κενές θέσεις υπουργείων ή δημόσιων φορέων). Παράλληλα στη «δεξαμενή» των 11.000 απολύσεων του 2014 θα μπουν και υπάλληλοι από τους 25.00ο που έως το τέλος του έτους θα ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Μέχρι μετά το Πάσχα θα προωθηθούν και τα Προεδρικά Διατάγματα με βάση τα οποία θα τίθενται σε πλήρη εφαρμογή τα νέα οργανογράμματα σε 17 υπουργεία, τα οποία θα έχουν πλέον κατά μέσο όρο 50% λιγότερες οργανικές μονάδες.
http://www.aftodioikisi.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου