Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο πρόεδρος της προεδρεύουσας της Ε.Ε. Ιρλανδίας, Μάικλ Χίγκινς, επέκρινε σήμερα την «ξερή» και αυστηρά «τεχνική» προσέγγιση των Βρυξελλών έναντι της οικονομικής κρίσης, προειδοποιώντας ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια κρίση δημοκρατικής νομιμοποίησης του θεσμού.
«Πολλοί από τους πολίτες μας στην Ευρώπη θεωρούν την αντίδραση στην κρίση που πλήττει τις ζωές τους άνιση, μερικές φορές καθυστερημένη, διόλου αντίστοιχη με τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του καθήκοντος» της Ε.Ε., σημείωσε ο Χίγκινς σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα πολλών μελών του Σώματος.
Η Ιρλανδία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Οι ευρωπαίοι πολίτες «αισθάνονται ότι γενικά η αφήγηση για την οικονομική πολιτική τα τελευταία χρόνια καθοδηγείται από ξερές τεχνικές αντιλήψεις, για παράδειγμα από υπολογισμούς που είχαν γίνει πρωτίστως για να εκτιμηθούν οι συνέπειες τέτοιων μέτρων στις αγορές», σημείωσε ο Χίγκινς.

Η «μεγαλύτερη πληγή» της Ε.Ε. είναι το ρεκόρ ανεργίας, είπε ο πρόεδρος της Ιρλανδίας. Επαίνεσε τις πρωτοβουλίες για να μειωθεί η ανεργία των νέων, αλλά τόνισε ότι το ίδιο πρέπει να γίνει για τις γυναίκες, τους μακροχρόνια άνεργους, τους άνεργους μεγαλύτερων ηλικιών.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο φθοροποιό για μια κοινωνία και πιο συντριπτικό για τον άνθρωπο από την ενδημική ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας ζήτησε να υιοθετηθεί μια πιο πλουραλιστική προσέγγιση αντί της «τυφλής προσήλωσης σε ένα μοναδικό οικονομικό μοντέλο λιτότητας, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικότητες των κρατών-μελών και είναι αδιάφορο για τις κοινωνικές συνέπειες».

«Οι πολίτες μας ποθούν μια γλώσσα αλληλεγγύης, μιας δέσμευση στη συνοχή, μια γενναιόδωρη συνεκτική ρητορική που να αρμόζει σε μια εξελισσόμενη πολιτική ένωση», υπογράμμισε ο Χίγκινς.

Ο Χίγκινς προειδοποίησε ότι η τεχνοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων διαβρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι «διατρέχουμε τον κίνδυνο μιας οικονομικής κρίσης η οποία θα οδηγούσε σε μια κρίση νομιμοποίησης της ένωσης».

Επέκρινε ιδιαίτερα τη σημασία που δίνεται σε σώματα και θεσμούς όπως οι οίκοι αξιολόγησης.

«Το να διατείνεται κανείς ότι οι πολίτες και οι εκπρόσωποί τους δεν είναι από δημοσιονομικής ή οικονομικής άποψης επαρκώς καταρτισμένοι ώστε να αποφασίζουν για τις πολιτικές που σφετερίζονται τις ζωές τους. . . έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες σε όρους νομιμοποίησης», τόνισε.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες υφίστανται τις συνέπειες πράξεων και απόψεων σωμάτων και θεσμών όπως οι οίκοι αξιολόγησης, που, αντίθετα με τα κοινοβούλια, απλά δεν λογοδοτούν σε αυτούς», σημείωσε.

http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου