Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σε ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο για τις συμβάσεις των ναυτικών

Σε ονομαστική ψηφοφορία παραπέμπεται την Πέμπτη, κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, το επίμαχο άρθρο 19 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας για την υπό προϋποθέσεις υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας των κατωτέρων πληρωμάτων στα ποντοπόρα πλοία και τα σκάφη αναψυχής.
Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστας Μουσουρούλης, επέφερε αλλαγές στο επίμαχο άρθρο, το οποίο είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και κριτικές παρατηρήσεις εκ μέρους των κυβερνητικών εταίρων, ως άρθρο που έθετε σε αμφισβήτηση τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των κατώτερων πληρωμάτων.
Με τις αλλαγές το άρθρο 19 αναφέρει πλέον ότι «οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, δεν θίγουν, μεταβάλλουν, ή περιορίζουν το δικαίωμα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας και της ισχύος αυτών».


Μαζί με το άρθρο 19, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστικές ψηφοφορίες σε άλλα 11 άρθρα. Πρόκειται για τις διατάξεις που αφορούν:
τη διάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας (άρθρο1)τη νομική φύση και την αποστολή του Λιμενικού Σώματος (άρθρα 4 και 5)τις προϋποθέσεις ένταξης στο Μητρώο ενεργών ναυτικών (άρθρο 20)τον καθορισμό της οργανικής σύνθεσης των επιβατηγών και επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων (άρθρο 30)την τροποποίηση του Ν.2932/2001 για την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές (άρθρο 38)τη στρατηγική ανάπτυξης του εθνικού λιμενικού συστήματος (άρθρο 39)τις διατάξεις για τα δημοτικά λιμενικά ταμεία στη διαδικασία ανάπτυξης του λιμενικού συστήματος (άρθρο 43)τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων (άρθρο 44)την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για την ανάπτυξη των ελληνικών λιμένων (άρθρο 48) τη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για την παροχή πλοηγικών υπηρεσιών, αντί της αρμόδιας Διεύθυνσης του υπουργείου Ναυτιλίας (άρθρο 49).Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται και η τροπολογία για τη μεταβίβαση σε ελληνικές τράπεζες, των στοιχείων των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών. «Τις κρίσιμες εκείνες ημέρες, δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -διότι αν είχαν υποστεί "κούρεμα" οι καταθέσεις των Ελλήνων στα κυπριακά υποκαταστήματα, κανείς δεν ξέρει τι μπορούσε να γίνει μετά. Υπήρξε ευτυχώς αίσιο τέλος» δήλωσε κατά τη συζήτηση ο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Τα υπόλοιπα από τα 63 άρθρα του νομοσχεδίου -με επεξεργασία και των 50 και πλέον τροπολογιών που κατατέθηκαν- υπερψηφίστηκαν την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής μετά από δύο συνεδριάσεις.
Ο υπουργός Ναυτιλίας απέρριψε τελικώς την τροπολογία Κεφαλογιάννη για την δρομολόγηση «πλοίου ασφαλείας» στα νησιά κατά τις απεργίες της ΠΝΟ, όπως και αντίστοιχη τροπολογία του Β.Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ) που είχε μεγαλύτερη έκταση και αφορούσε κάθε είδους άρση των κανονικών δρομολογίων των πλοίων.
Κατά τα άλλα, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης συνεχίστηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή και τη χθεσινοβραδινή ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της ΝΔ, Σοφίας Βούλτεψη, και τους ισχυρισμούς της περί μισθών ύψους 5.500 ευρώ για τα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας και τις εκφράσεις της σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας των μαγείρων.
Διαβάστε το προτότυπο άρθρο εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου