Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας με τρόικα

Στην υλοποίηση, με πρώτο βήμα τη νομοθέτηση, όσων συμφωνήθηκαν με την τρόικα στρέφει την προσοχή της η κυβέρνηση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή εκταμίευση των δύο δόσεων (2,8 δισ. και επιπλέον 6 δισ.) προς την Ελλάδα.
 Τα χρονικά ορόσημα είναι δύο, το ΕuroWorking Group της 29ης Απριλίου και το Eurogroup της 13ης Μαΐου, και είναι σαφές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι για ακόμη μία φορά ασφυκτικά, καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, μεσολαβεί το Πάσχα, εμπλέκονται αρκετά υπουργεία (Οικονομικών, Διοικ. Μεταρρύθμισης, ΥΠΕΚΑ, Ανάπτυξης), ενώ πολλά από τα απαραίτητα νομικά κείμενα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις αποχωρήσεις στο Δημόσιο και την κατάργηση των δευτεροβάθμιων πειθαρχικών σε περιπτώσεις παύσης υπαλλήλων, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Το Μαξίμου θέλει να αποφύγει την επανάληψη του νομοθετικού θρίλερ των προηγούμενων ελέγχων της τρόικας και χθες πραγματοποιήθηκε στη Βουλή σύσκεψη τεχνοκρατών για την προώθηση των εκκρεμοτήτων, ενώ επιθυμεί να είναι εντός χρονοδιαγραμμάτων και στο σκέλος της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, καθώς στο κείμενο συμφωνίας με την τρόικα ορίζεται ρητώς ότι κάποιες από τις 4.000 συνολικά αποχωρήσεις του 2013 θα πρέπει να γίνουν άμεσα. Σύμφωνα, δε, με κυβερνητικά στελέχη, αν και μη ρητός, ο όρος των 2.000 αποχωρήσεων εντός του καλοκαιριού παραμένει, κάτι που οδηγεί σαφώς στο συμπέρασμα ότι τα πρώτα κύματα αποχωρούντων δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από τη δεξαμενή των επιόρκων, αλλά από θέσεις εργασίας σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν.
Για την επιτάχυνση των διαδικασιών, ο πρωθυπουργός έχει καταλήξει, σε συνεννόηση με τους Αντ. Μανιτάκη και Μ. Βολουδάκη, να ενισχυθεί η προσπάθεια του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να προωθηθεί η μεταρρύθμιση και να παρακολουθούνται επαρκώς οι ρυθμοί υλοποίησης. Ηδη, ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης έχει αναλάβει, με απόφαση των τριών αρχηγών, την εποπτεία της κυβερνητικής προσπάθειας, ενώ ρόλο αναμένεται, μεταξύ άλλων, να έχει και ο γραμμ. Συντονισμού Δ. Βαρτζόπουλος.
Λεπτοί χειρισμοί
Κυβερνητικοί παράγοντες δεν κρύβουν ότι η διαχείριση του ζητήματος απαιτεί λεπτούς χειρισμούς προκειμένου να αποφευχθούν, κατά το δυνατόν, γενικευμένες αντιδράσεις. Ηδη, πάντως, η προωθούμενη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία προκαλεί δυσφορία σε γαλάζια στελέχη, αν και δημοσίως τοποθετήθηκε μόνον ο βουλευτής Α. Ψυχάρης. Αιτία διαφωνιών αποτελεί η εξαίρεση από τους ευνοϊκότερους όρους της νέας ρύθμισης όσων έχουν ήδη συμφωνήσει και τηρούν ρυθμίσεις με την εφορία.
Στενοί συνομιλητές του πρωθυπουργού επικαλούνται ακριβώς το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποκρούσουν τα επίμονα σενάρια περί ανασχηματισμού. Από το Μαξίμου δηλώνεται ότι μια αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος δεν είναι στις προθέσεις του κ. Σαμαρά, ωστόσο αναγνωρίζουν ότι η πίεση που ασκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρή.
 http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου