Κυριακή 26 Μαΐου 2013

«Εμφραγμα» με τις ρωσικές βίζες στην καρδιά του ελληνικού τουρισμού

Εκεί που ήμασταν έτοιμοι να πιστέψουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να γίνει η πολυσυζητημένη «βαριά βιομηχανία», αφού το πρώτο τετράμηνο του 2013 η αύξηση στις βίζες από το ελληνικό προξενείο στη Μόσχα ανήλθε στο εκπληκτικό 123%, την εβδομάδα που πέρασε παραλίγο να προσγειωθούμε ανώμαλα.

Ατελείωτες ήταν οι ουρές στα γκισέ με προορισμό την Ελλάδα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έμαθαν τελευταία στιγμή ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Ατελείωτες ήταν οι ουρές στα γκισέ με προορισμό την Ελλάδα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έμαθαν τελευταία στιγμή ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα μας.

Λόγω τεχνικού προβλήματος στην επεξεργασία των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα «θεωρήσεων Σένγκεν» της Αθήνας, στο προξενείο μας στη ρωσική πρωτεύουσα παρουσιάστηκαν καθυστερήσεις στην έκδοση βίζας. Το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι πολίτες που είχαν κανονίσει να επισκεφθούν την Ελλάδα να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν στην ώρα τους.

Αμέσως πήραν «φωτιά» τα ρωσικά ΜΜΕ που κάλυψαν το πρόβλημα με εκτενή ρεπορτάζ και τηλεοπτικές εικόνες που μόνο διαφήμιση δεν πρόσφεραν στη χώρα μας, σε μια λεπτή καμπή, στην αφετηρία της καλοκαιρινής περιόδου. Αργά την περασμένη Παρασκευή το θέμα φαίνεται να τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με τον γενικό πρόξενο στη Μόσχα κ. Γιάννη Πλώτα, ενώ το σύνολο των απασχολουμένων στο προξενείο εργάστηκε εντατικά και το Σάββατο για να εκμηδενίσει τις συνέπειες του προβλήματος.

Εξ όσων έγινε δυνατό να μάθουμε, κάποια μηχανήματα που αντικαταστάθηκαν στην κεντρική υπηρεσία δεν είχαν την «ευελιξία» να διαβάζουν τα ψηφιακά αρχεία με τα δεδομένα των πελατών κάποιων τουριστικών πρακτορείων.

Την ίδια ώρα η Αθήνα δεν απαντούσε στις εκκλήσεις του προξενείου. Κάπως έτσι, κατά την εβδομάδα που πέρασε δοκιμάστηκαν τα όρια αντοχής όχι μόνο των ανθρώπων του προξενείου αλλά και των... μηχανημάτων. Την περασμένη Δευτέρα έφθασαν... 12.000 διαβατήρια (!) για επεξεργασία ενώ η αυξημένη ροή συνεχίστηκε και το αμέσως επόμενο διάστημα με 7.000 έως 9.000 ημερησίως! Αθροιστικά γίνεται λόγος για περισσότερα από 50.000 διαβατήρια την εβδομάδα, νούμερα πρωτόγνωρα που παλιότερα συμπληρώνονταν σε έναν μήνα! Ηδη από πέρσι είχε διαφανεί η αυξητική τάση στις προτιμήσεις των Ρώσων για να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Δεν δόθηκε λύση
Αρκετές φορές το προξενείο έφθασε στα όριά του. Οι άνθρωποι άντεξαν. Φέτος τα μηχανήματα, από την αρχή της σεζόν, έστελναν προειδοποιητικά... μηνύματα αλλά λύση δεν δόθηκε εγκαίρως. Ετσι επλήγη η κορυφαία ελληνική δράση που προωθήθηκε επιμελώς και διαφημίστηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια στη ρωσική αγορά, η έκδοση βίζας μέσα σε 48 ώρες.

Μια υπηρεσία που δεν έχει κανένα από τα άλλα ευρωπαϊκά προξενεία στη Μόσχα. Ισως αυτό έκανε κάποιους τουριστικούς πράκτορες να επαναπαυτούν, φορτώνοντας το σύστημα με ολοένα και περισσότερες αιτήσεις για άμεση έγκριση, δίχως να διατηρούν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο μιας δυσλειτουργίας.

Κάτι που τελικά συνέβη. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι μεγάλοι πράκτορες έδιναν στους πελάτες τους ραντεβού στο αεροδρόμιο για να τους παραδώσουν εκεί τα διαβατήριά τους μόλις λίγη ώρα πριν από τις προγραμματισμένες πτήσεις.

Ετσι πολλοί τουρίστες δέχτηκαν από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή «ψυχρολουσία», όταν τους ανακοινώθηκε ότι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν...

«Αγκάθι» η γραφειοκρατία
Η συνθήκη Σένγκεν βάζει «χειροπέδες» στον Νότο

Το προξενείο της Μόσχας αποτελεί τη «ναυαρχίδα» στην έκδοση βίζας στη Ρωσία αφού καλύπτει το 85% αυτών που εκδίδονται συνολικά. Η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του, χωρίς υπερβολή, αποτελεί εθνική υπόθεση στον τομέα του Τουρισμού. Κάθε απόκλιση από την εντατική καθημερινότητα, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί να κοστίσει ακριβά. Αυτό που συνέβη και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθεί σύντομα και θα τινάξει στον αέρα τη σεζόν, ήδη έπρεπε να είχε προβλεφθεί ώστε να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις.

Ολα αυτά αναφορικά με τον τεχνικό τομέα. Υπάρχει όμως και το πελώριο πολιτικό ζήτημα της συμφωνίας Σένγκεν, που αποτελεί αναχρονισμό και, αν μη τι άλλο, ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» ανάμεσα στη Μόσχα και τις Βρυξέλλες. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η ρωσική διπλωματία έχουν αναγάγει το θέμα σε πρώτης προτεραιότητας στις σχέσεις με την ΕΕ και ως τώρα έχουν «χορτάσει» με υποσχέσεις και βαρύγδουπες ανακοινώσεις για «ελαφρύνσεις» στη γραφειοκρατία, χωρίς όμως οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δέχονται καταληκτική ημερομηνία για απάλειψη της Σένγκεν. Διανύοντας την πέμπτη χρονιά της ύφεσης, η συμφωνία Σένγκεν εκ των πραγμάτων μετατρέπεται σε «χειροπέδες» για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που νιώθουν την οικονομική ασφυξία και έχουν ζωτική ανάγκη από «ζεστό» χρήμα.

Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών είναι ανένδοτοι και οι ηγεσίες των χωρών του Νότου ανήμπορες να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν αλλαγές. Η ως τώρα στερεότυπη απάντηση «είμαστε στη Σένγκεν και πρέπει να την τηρήσουμε...» δεν πείθει ότι επιζητούμε ποιοτική αναβάθμιση στις ελληνορωσικές τουριστικές -τουλάχιστον- σχέσεις για να αναπνεύσει η οικονομία.

Το «αγκάθι» αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο στην παρούσα συγκυρία, που η πρόθεση των Ρώσων να επισκεφτούν την Ελλάδα έχει πολλαπλασιαστεί σε σημείο που οι μέχρι τώρα μέθοδοι, ακόμα και οι αναβαθμισμένοι τρόποι λειτουργίας στην έκδοση βίζας, μοιάζουν ανεπαρκείς. Με κίνδυνο να χαθεί άλλη μια ευκαιρία για τον ελληνικό τουρισμό...

http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου