Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Εκεί που δεν είχαμε αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αποκτήσαμε τρία

Και ενώ όλα έδειχναν πως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη θα μείνει στα χαρτιά, φαίνεται τελικά πως αποτέλεσε αφορμή ώστε το κάθε κόμμα να καταθέσει πρόταση νόμο με το δικό του αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Έτσι την ώρα που συνεχίζεται τόσο η ενδοκυβερνητική κόντρα, αλλά και η διαμάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, κάθε πλευρά αποφάσισε να καταθέτει το δικό της. Εκτός από το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ που κατέθεσαν στη Βουλή ως πρόταση νόμου το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με το ΠΑΣΟΚ ζητάει από τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να προωθηθεί άμεσα και κατά προτεραιότητα για συζήτηση και ψήφιση στην αρμόδια Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, την πρόταση νόμου.

Από την άλλη πλευρά την πρόσθεση τους να καταθέσουν τις δικές τους αντιρατσιστικές προτάσεις γνωστοποίησαν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ΝΔ.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ

Με την ενδοκυβερνητική κόντρα λοιπόν να συνεχίζεται και με τον πρωθυπουργό να βλέπει πως οι έντονες διαφωνίες για το νόμο Ρουπακιώτη να προκαλούν σοβαρό ρήγμα στη συνοχή της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζει να καταθέσει τη δική του πρόταση σε μία προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από το «αντιρατσιστικό» αδιέξοδο.

Σύμφωνα με Τα Νέα στη Νέα Δημοκρατία εξετάζουν πρόταση νόμου η οποία θα ποινικοποιεί την άρνηση του Ολοκαυτώματος και θα προωθεί πλέγμα κυρώσεων κατά των υμνητών του ναζισμού. Έτσι το νέο αντιρατσιστικό σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την προσεχή εβδομάδα θα αποτελέσει, ουσιαστικά, την τέταρτη πρόταση για νομοθετικές αλλαγές έπειτα από το αρχικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης και την αντιρατσιστική πρόταση νόμου που προανήγγειλε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η γαλάζια κίνηση έρχεται ως απάντηση στο «αντιρατσιστικό» μέτωπο ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, ωστόσο συνεργάτες του Πρωθυπουργού ευελπιστούν ότι μπορεί να επιτευχθεί γύρω από αυτήν μια συμπόρευση των τριών εταίρων στη Βουλή και να σταματήσουν οι ενδοκυβερνητικές κόντρες, αφού όπως αναφέρουν στο Μαξίμου στην πρόταση της ΝΔ θα αυστηροποιείται το ποινικό πλαίσιο για τους θιασώτες του ναζισμού και του φασισμού.

Τη Δευτέρα καταθέτει τη δική του πρόταση ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε «Δεν μπορεί να υπάρξει όαση δημοκρατίας μέσα σε μία μνημονιακή έρημο. Το μόνο που μπορώ να ρωτήσω τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο είναι πόσο άλλους διασυρμούς θα αντέξουν για να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Η προστασία από το νεοναζισμό μπορεί να γίνει μόνο από μία κυβέρνηση αντιμνημονιακή.

Τη Δευτέρα θα καταθέσουμε το σχέδιο του αντιρατσιστικού νόμου που θα γίνει νόμος του κράτους, όχι προφανώς σε αυτήν την Βουλή - δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά όταν αργά ή γρήγορα η χώρα θα οδηγηθεί στη δημοκρατική διέξοδο. Όταν ο λαός δώσει την εντολή για μία δημοκρατική κυβέρνηση.»

«Εμείς δεν αντιμετωπίσαμε τις φασιστικές προκλήσεις όταν η Χρυσή Αυγή έγινε mainstream. Τις αντιμετωπίζαμε και όταν ήταν μία περιθωριακή οργάνωση. Και ξέρουμε ότι δεν επιτίθενται μόνο σε πολίτες διαφορετικού χρώματος, αλλά και σε πολίτες διαφορετικών απόψεων. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι αντισυστημική δύναμη. Είναι το μακρύ χέρι του συστήματος. Ποιος τους χρηματοδοτεί; Ποιος τους σιγοντάρει; Ποια συστηματικά ΜΜΕ δήθεν κόπτονται για το αυγό του φιδιού αλλά το εκκολάπτουν;

Δεν ξεχνάμε εμείς τι έγινε έξω από τη Βουλή όταν το κίνημα των πλατειών κατέκλυζε τους δρόμους και αυτοί συνεργάζονταν με επίορκους αστυνομικούς!»

http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου