Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Η περιπέτεια του Μέσι

Είναι ένοχος; Πόσα έκλεψε; Μπορεί να πάει φυλακή; Ο Τάσος Κολλίντζας απαντάει στα “καυτά” ερωτήματα γύρω από το σκάνδαλο με τον Αργεντινό σταρ.

 Η περιπέτεια του Μέσι

Η είδηση έσκασε σαν “βόμβα” και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού αφορούσε τον καλύτερο αλλά και πιο αγαπητό παίκτη στον κόσμο. Ο Λιονέλ Μέσι, το “καλό παιδί” του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και ο δέκατος πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής στον κόσμο (σύμφωνα με τη τελευταία λίστα του Forbes), κατηγορείται από τις αρχές της Βαρκελώνης για φοροδιαφυγή ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ και όλοι τρέχουν να μάθουν τί ακριβώς έχει συμβεί και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τον Αργεντινό σταρ της Μπαρτσελόνα.

Για όσους δεν γνωρίζουν τις λεπτομέρειες ο Μέσι, μαζί με τον πατέρα του Χοσέ Οράσιο Μέσι Πέρεθ, κατηγορείται από τις ισπανικές φορολογικές αρχές ότι απέκρυψε χρήματα που έλαβε από την εκχώρηση των δικαιωμάτων της εικόνας του για την περίοδο 2006 – 2009. Σύμφωνα με την δίωξη που έχει ασκηθεί, τα έσοδα αυτά δεν δηλώθηκαν ποτέ και διοχετεύθηκαν σε φορολογικούς “παραδείσους” μέσω offshore εταιριών.

Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια αυτών των τριών χρόνων, ο Μέσι εισέπραξε πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ σε εμπορικές συμφωνίες που έκανε με 18 διαφορετικές πολυεθνικές εταιρίες. Από την Adidas που είναι o κύριος χορηγός του, μέχρι την Pepsi και την Konami που τον πλήρωνε για την υπογραφή του στη σειρά του Pro Evolution. Η απάτη που κατηγορείται ότι διέπραξε είναι η εκχώρηση της εκμετάλλευσης της εικόνας του σε εταιρίες “μαϊμού” αρχικά στη Μπελίσε και στη συνέχεια και στην Ουρουγουάη (αμφότερες θεωρούνται φορολογικοί “παράδεισοι”).

Οι κατηγορίες είναι σοβαρές και από τη στιγμή που έχει ασκηθεί δίωξη ο Μέσι καλείται να λογογοτήσει στις ισπανικές αρχές. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει την έκπληξή του για το θέμα που προέκυψε και με μήνυμά του στη σελίδα του στο facebook αρνήθηκε τις κατηγορίες ξεκαθάριζοντας ότι έχει εκπληρώσει όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Ποιες είναι οι συνέπειες που αντιμετωπίζει ο παίκτης; Ιδιαίτερη αίσθηση έχουν προκαλέσει τα ρεπορτάζ που θέλουν τον Μέσι να απειλείται με φυλακή, κάτι τέτοιο όμως φαντάζει απίθανο. Σύμφωνα με το νόμο στην Ισπανία, αν η οφειλή ξεπερνάει τις 600 χιλιάδες ευρώ υπάρχει ποινή φθλάκισης από ένα έως έξι χρόνια. Συνήθως όμως σε αυτές τις περιπτώσεις ο κατηγορούμενος έχει μια προθεσμία δύο μηνών να αποδεχθεί τις κατηγορίες και να καταλήξει σε συμβιβασμό με την εφορία. Για να οδηγηθεί στη φυλακή θα πρέπει να έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο ή η ποινή φυλάκισης που θα του επιβληθεί να ξεπερνάει τα δύο χρόνια. Σε περίπτωση που αποδειχθεί η φοροδιαφυγή, πέρα από την επιστροφή των χρημάτων θα του επιβληθεί κι ένα βαρύ πρόστιμο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αυτό μπορεί να είναι από διπλάσιο μέχρι εξαπλάσιο του αρχικού ποσού, οπότε εκτός από τα 4 εκατομμύρια, θα κληθεί να καταβάλει κι ένα πρόστιμο ύψους 8 έως 24 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ενδεχόμενο λοιπόν ο κορυφαίος παίκτης του κόσμου να καταλήξει πίσω από τα σίδερα μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί όμως αν όντως έχει διαπράξει την απάτη τότε σίγουρα θα πονέσει η τσέπη του. Όσο βέβαια μπορεί να πονέσει η τσέπη ενός ανθρώπου που σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του Forbes κερδίζει συνολικά πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα τού αποφέρει 15 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ άλλα τόσα είναι τα έσοδα που έχει από την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του και τις εμπορικές συμφωνίες. 

Ίσως η σημαντικότερη συνέπεια να είναι το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το σκάνδαλο στον απλό φίλαθλο και στους φαν του Μέσι σε ολόκληρη της υφήλιο. Σε μία εποχή που ο περισσότερος κόσμος πασχίζει να τα βγάλει πέρα και οι ακριβοπληρωμένοι σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού βρίσκονται ούτως ή άλλως στο στόχαστρο, το να αποδειχθεί ότι προσπάθησε να κοροϊδέψει και να κλέψει χρήματα θα ήταν το χειρότερο δυνατό πλήγμα για το έως τώρα “ατσαλάκωτο” image του.

http://www.gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου