Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Εξετάζουμε το αίτημα Σνόουντεν για άσυλο, λέει το Εκουαδόρ

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φύγει από τη Μόσχα και πετάει για Ισημερινό

Στο δρόμο για τον Ισημερινό βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, o  πρώην πράκτορας της CIA που αποκάλυψε το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.
Αν και κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο, είπε ότι γνώριζει μόνο ότι ο Σνόουντεν έχει φθάσει στη Ρωσία, αποκάλυψε ότι το Εκουαδόρ εξετάζει το αίτημα του 29χρονου για άσυλο καθώς και ότι οι αρχές της χώρας βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τη Μόσχα.
Όπως είπε ο Πατίνο, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που λαμβάνεται υπ' όψιν στην υπόθεση του πρώην συμβούλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ότι τα περί μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστούν καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ολόκληρου του κόσμου.

Λίγη ώρα πριν τις αποκαλύψεις Πατίνο, έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός Έντουαρντ Σνόουντεν, δεν πέταξε για την Κούβα.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό του ταξιδιού του, που είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ, ο Σνόουντεν είχε περάσει τον έλεγχο εισιτηρίων και επρόκειτο να ταξιδεύσει με την πτήση αυτή συνοδευόμενος από τη Σάρα Χάρισον, νομικό σύμβουλο του ιδρυτή των Wikileaks Τζουλιάν Ασάνζ.
Πολλοί δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία είχαν επιβιβαστεί στην πτήση αυτή, αλλά όπως ειδοποίησαν, κανείς τους δεν είδε τον Σνόουντεν να επιβιβάζεται.
Πάντως,, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλέσθηκε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ο Σνόουντεν, «έχει χωρίς αμφιβολία εγκαταλείψει τη Ρωσία».
«Ο Έντουαρντ Σνόουντεν έχει πιθανότατα ήδη εγκαταλείψει τη Ρωσία. Κατάφερε να φύγει με άλλη πτήση. Είναι ελάχιστα πιθανό να υπήρξαν κάποιοι δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες της αναχώρησής του»,  πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Μια άλλη πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας δήλωσε στο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.

Στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου Ουάσινγκτον - Μόσχα

Εν τω μεταξύ, Ουάσινγκτον και Μόσχα βρίσκονται στα πρόθυρα διπλωματικού επεισοδίου για τον Σνόουντεν.
Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είπε ότι θα ήταν «ιδιαίτερα ανησυχητικό» αν η Ρωσία ή το Χονγκ Κονγκ γνώριζαν τα σχέδια του Σνόουντεν να πετάξει σε άλλη χώρα προς αναζήτηση ασύλου και του επέτρεψαν να φύγει.
Μάλιστα, ο Κέρι σημείωσε με νόημα ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Αμερική έχει παραδώσει στη Ρωσία επτά φυλακισμένους, έπειτα από αιτήματα της Μόσχας, δείχνοντας φανερά την ενόχλησή του για τον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν από τις ρωσικές αρχές.
Τέλος, αποκάλεσε τον 29χρονο «εγκληματία» που «πρόδωσε τη χώρα του» και με ειρωνική διάθεση, σχολίασε την επιλογή του να καταφύγει στην Κίνα και την Ρωσία, έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε  με τις αποκαλύψεις του.
«Αναρωτιέμαι αν επέλεξε αυτές τις δύο χώρες επειδή είναι “προπύργια” της ελευθερίας του Διαδικτύου», σημείωσε ο Κέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει καμία πληροφορία για τον Σνόουντεν.
Σημειώνεται ότι ο 29χρονος, ο οποίος παραδέχτηκε πρόσφατα ότι είναι πίσω από την αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης στο διαδίκτυο, κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου