Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ (ΚΑΙ ΠΑΛΙ) ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!

Οι αριθμοί διαψεύδουν την αισιοδοξία Βρούτση – Εάν συνεχιστούν οι ρυθμοί υστέρησης εσόδων, το αναμενόμενο «πλεόνασμα» 19,3 εκατ. για το 2013, θα γίνει… έλλειμμα άνω των 5 δισ. ευρώ
→Αναμένονται πρόσθετα μέτρα εις βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναμένουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αφού ο λογαριασμός στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν βγαίνει


Σε αχαρτογράφητη περιοχή «πλέει» εδώ και χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα, με τους αριθμούς να διαψεύδουν πανηγυρικά τη στηριζόμενη στις αρχές της μαύρης προπαγάνδας αισιοδοξία του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, η οποία εκφράστηκε και στο Κοινοβούλιο.

«Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις» απάντησε ο Γ. Βρούτσης στην πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσπαθώντας να περάσει την εντύπωση ότι δήθεν η Ελλάδα μπαίνει σε νέα τροχιά και ότι δήθεν δημιουργούνται προοπτικές για το μέλλον.
Οι αριθμοί όμως διαψεύδουν οικτρά τον πολλάκις καταφεύγοντα σε ανακρίβειες υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ηδη η απόκλιση από τα έσοδα στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος ξεπέρασε το πρώτο τετράμηνο του έτους το 15%, που σημαίνει ότι ο… αισιόδοξος προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος προέβλεπε για το ασφαλιστικό σύστημα πλεόνασμα 193.944.470 ευρώ, με προβλεπόμενα έσοδα 36.988.368.965 και έξοδα 36.794.424.495 ευρώ, έχει πάει περίπατο.
Αν συνεχιστεί η υστέρηση αυτή, το σύστημα θα απολέσει (σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα) περί τα 5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πλεονασματικός ο κοινωνικός προϋπολογισμός κατά 19,3 εκατ. ευρώ, αλλά ελλειμματικός κατά 5 δισ. ευρώ!
Βέβαια σε όλη αυτή τη μαύρη κατάσταση, η οποία απέχει κατά πολύ τής κατά τον κ. Βρούτση «νέας τροχιάς στην οποία μπαίνει η Ελλάδα», θα πρέπει να προστεθούν και οι υπόλοιποι παράγοντες που σπρώχνουν στην κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία (ανεργία, μείωση μισθών που φέρνει και μείωση εσόδων μαζί με την παρατεταμένη κρίση που οδηγεί επιχειρηματίες σε παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών).
Για τους γνωρίζοντες τι έχουν ψηφίσει οι μνημονιακές κυβερνήσεις, όλα αυτά σημαίνουν πρόσθετα μέτρα εις βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων που θα πρέπει να αναμένουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, αφού ο λογαριασμός στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν βγαίνει…
Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της κοινωνικής ασφάλισης από το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και αναλύοντας τα δεδομένα των συντάξεων σε κλίμακες με κριτήριο το ποσό της σύνταξης, προκύπτει ότι η πλειονότητα των κυρίων και επικουρικών συντάξεων βρίσκεται στο εύρος 0-500 ευρώ και 500-1000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το περίπου 33% των συνταξιούχων καλούνται να ζήσουν με ένα ποσό που δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ μηνιαίως, ενώ άλλο ένα 37% λαμβάνει ως κύρια σύνταξη ένα ποσό που κυμαίνεται από 500 έως 1.000 ευρώ. Βέβαια το 29% των συνταξιούχων λαμβάνει συντάξιμο μισθό που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.
Στις κυβερνητικές προθέσεις, λοιπόν, προκειμένου να «σωθεί» το ασφαλιστικό, περιλαμβάνεται νέο «κούρεμα» στις συντάξεις που το πιθανότερο είναι να ψηφιστεί το φθινόπωρο προκειμένου να ισχύσει από τις αρχές του νέου έτους.
http://www.efsyn.gr/?p=61135

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου