Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκινά τη Δευτέρα «νέος γύρος» τακτοποίησης αυθαιρέτων

«Διασώζονται» όλα τα αυθαίρετα που τακτοποιήθηκαν με τον προγενέστερο νόμο ο οποίος, σύμφωνα με διαρροές από το ΣτΕ, έχει κριθεί αντισυνταγματικός

Ξεκινά τη Δευτέρα «νέος γύρος» τακτοποίησης αυθαιρέτων

«Ανοίγει» τη Δευτέρα το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) το οποίο θα υποδέχεται τις δηλώσεις για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, σύμφωνα με τον νέο νόμο 4178/2013.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Καλαφάτης υπέγραψε σήμερα τη σχετική υπουργική απόφαση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και ειδικές διατάξεις για τη διάσωση των αυθαιρετούχων οι οποίοι είχαν περαιώσει τη διαδικασία τακτοποίησης με τον προηγούμενο νόμο για τα αυθαίρετα (4014/11) ο οποίος όμως, σύμφωνα με διαρροές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει κριθεί αντισυνταγματικός.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη διεκπεραίωση των υπαγωγών οι οποίες  έχουν πραγματοποιηθεί με τον 4014/11  προβλέπεται ότι, όχι μόνο οι δηλώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί, αλλά και όσες έχουν περαιωθεί, θα μπορούν να υπάγονται  μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στις διατάξεις του νέου νόμου 4178/2013.

Τα στοιχεία, οι πληρωμές καθώς και τα ήδη υποβληθέντα σχέδια θα μεταφέρονται σε νέα δήλωση τα στοιχεία της οποίας θα συμπληρώνονται σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του 4178/2013, όπου απαιτείται. Από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ θα εκδίδεται νέα πράξη ολοκλήρωσης της υπαγωγής μετά την καταβολή του ποσοστού ανταπόδοσης.  Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία ηλεκτρονικής μεταφοράς άρχεται εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης.

Στις δηλώσεις του ν. 4014/2011 που θα μεταφέρονται, θα επιτρέπεται η μεταβολή του τρόπου εξόφλησης από εφάπαξ πληρωμή σε μηνιαίες ή εξαμηνιαίες δόσεις με απώλεια του δικαιώματος έκπτωσης 20%.

Στις περιπτώσεις που έχει εξοφληθεί μέσω μηνιαίων ή τριμηνιαίων δόσεων τουλάχιστον το 30% του ενιαίου ειδικού προστίμου των δηλώσεων του Ν. 4014/2011 θα εφαρμόζεται αυτόματα έκπτωση 10% κατά τη διαδικασία μετάβασης.

Προθεσμίες πληρωμών, εκπτώσεων και προσαυξήσεων για τις νέες υπαγωγές

Ανάλογα με την ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου, οι νέες δηλώσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντάσσονται σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

Α. Για δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί έως και 7/2/2014, παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 10/2/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 102 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 10/2/2014.

iv) 17 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 10/2/2014

Β. Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί  από 8/2/2014 έως και 7/8/2014 παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 8/8/2014.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 8/8/2014. Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 84 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 8/8/2014.

iv) 14 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 8/8/2014

Γ. Δηλώσεις με πληρωμή παραβόλου που θα πραγματοποιηθεί  από 8/8/2014 έως και 6/2/2015 παρέχονται οι εξής τρόποι εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου:

i) Εφάπαξ εξόφληση (έκπτωση 20%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015.

ii) Εξόφληση του 30% (έκπτωση 10%) με προθεσμία καταβολής έως και την 9/2/2015.Οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις δύναται να είναι μηνιαίες ή τριμηνιαίες.

iii) 60 μηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 50 ευρώ) με προθεσμία καταβολής των πρώτων 6 δόσεων έως και την 9/2/2015.

iv) 10 εξαμηνιαίες δόσεις (ελάχιστο ποσό δόσης 300 ευρώ) με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως και την 9/2/2015.

Σε κάθε περίπτωση, ως ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ και ως ελάχιστη εξαμηνιαία δόση το ποσό των 300 ευρώ.

Μέχρι τη λήξη της τελευταίας εργάσιμης ημέρας του εξαμήνου θα πρέπει να εξοφλείται το συνολικό ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου του εξαμήνου. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του συνολικού ποσού του εξαμήνου, το ανεξόφλητο ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου προσαυξάνεται κατά 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Έως και την τελευταία ημέρα των ως άνω προθεσμιών καταβολής κάθε εξαμήνου ο αυθαιρετούχος θα έχει το δικαίωμα να αλλάξει τον τρόπο εξόφλησης.

Στις περιπτώσεις που καταστεί ληξιπρόθεσμο ποσό εφάπαξ εξόφλησης, ή εξόφλησης του 30% του ειδικού προστίμου, η προσαύξηση θα υπολογίζεται στο σύνολο του εφάπαξ ποσού, ή του 30% του ειδικού προστίμου, με διατήρηση του δικαιώματος έκπτωσης. Προσαυξήσεις που επιβάλλονται από την καθυστέρηση καταβολής πληρωμών δεν μεταβάλλονται από τυχόν μεταγενέστερη τροποποίηση του ενιαίου ειδικού προστίμου ή την αλλαγή του τρόπου εξόφλησης.

Στην υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο κ. Καλαφάτης προβλέπεται επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.
Ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης δήλωσε: «Με το νέο νόμο για τα αυθαίρετα έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό για να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους πολίτες να δηλώσουν το αυθαίρετό τους. Όσοι σπεύσουν να το δηλώσουν, θα ωφεληθούν από πολλές δόσεις στην αποπληρωμή του προστίμου. Όσo νωρίτερα δηλώσουν οι πολίτες κάποιο αυθαίρετό τους, τόσο περισσότερο χρονικό διάστημα θα έχουν για να αποπληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο. Διάστημα που φτάνει σχεδόν τα εννέα χρόνια.»
» Επιπλέον έχουμε προβλέψει πολλές κατηγορίες εκπτώσεων, που φτάνουν μέχρι το 85%, ειδικά για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Καλούμε τους πολίτες που έχουν αυθαίρετο κτίσμα ή κάποια αυθαιρεσία σε νόμιμο κτίσμα να το δηλώσουν, σύμφωνα με το νέο νόμο, ώστε να μπορούν χωρίς πρόβλημα μελλοντικά να το μεταβιβάσουν και να το αξιοποιήσουν».

http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου