Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παράνομη χρήση άρθρου νόμου απαλλάσσει από Δημοτικά Τέλη!


Παράνομη χρήση άρθρου νόμου απαλλάσσει από Δημοτικά Τέλη!

Κατά την αντιπαραβολή στοιχείων του Δήμου Νεάπολης - Συκεών, με τα στοιχεία της ΔΕΗ, παρατηρήθηκε πως, υπήρχε λογαριασμός, που δεν εμφάνιζε τ.μ. στα Δημοτικά Τέλη, το Δημοτικό Φόρο και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ενώ στο ηλεκτρονικό αρχείο του δήμου, ήταν καταχωρημένο κανονικά και εμφάνιζε τ.μ. στα παραπάνω τέλη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, ενώ η Υπηρεσία θεωρούσε ότι, το ακίνητο χρεώνεται κανονικά, στην πραγματικότητα το ακίνητο δεν εξοφλεί τα τέλη που του αντιστοιχούν!

Η ΔΕΗ, απαντώντας στο Δήμο Νεάπολης - Συκεών για το θέμα, εξήγησε πως, η συγκεκριμένη παροχή έχει κωδικό ΜΚΛ01 - κωδικός που δεν αναγράφεται στην καρτέλα του ακινήτου, στις παραμέτρους της εφαρμογής ή αλλού - και δεν χρεώνεται με τα προαναφερόμενα τέλη. 

Σε συνέχεια της διαβίβασης σχετικών εγγράφων από το δήμο στη ΔΕΗ, ζητήθηκε να διευκρινιστούν, με ποιά διαδικασία ένα ακίνητο αποκτά αυτόν τον κωδικό και βάσει ποιας νομοθεσίας, με την ΔΕΗ να απαντά: «Η βάση δεδομένων των ηλεκτροδοτούμενων ή μη παροχών βρίσκεται την ευθύνη της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.».

Σε επικοινωνία του Δήμου Νεάπολης - Συκεών με την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. διευκρινίστηκε πως, τον συγκεκριμένο Κωδικό ΜΚΛ01 τον αποκτά ένα ακίνητο, σύμφωνα με την πρόβλεψη του άρθρου 24, παρ. 7 του Ν. 2130/93, με την επισήμανση ότι, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο απαλλάσσονται ακίνητα που ανήκουν σε: α) Ελληνικό Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. και Δημοτικές Επιχειρήσεις αυτών, β) Ναούς, Ιερές Μονές κ.τ.λ., γ) αναγνωρισμένα ξένα θρησκεύματα και δόγματα, δ) φιλανθρωπικά ιδρύματα δημόσιου χαρακτήρα, ε) Νομικά Πρόσωπα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στ) Πρεσβείες και Προξενεία, η) κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, θ) δημόσιους χώρους ταφής, ι) αχρησιμοποίητα δημόσια κτίρια, κ) ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους και λ) κτίσματα που βρίσκονται εκτός οικισμού ή σε αγροτικές περιοχές, που χρησιμοποιούνται ως στάβλοι.

Επισημαίνεται ότι, το εν λόγω ακίνητο - σύμφωνα με το Δήμο - δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω προβλέψεις, με αποτέλεσμα, πιθανά να υπάρχουν κι άλλα ακίνητα σε όλους τους Δήμους της Χωρας, που οι ιδιοκτήτες τους, παράνομα, να κάνουν χρήση του παραπάνω νόμου, "γλυτώνοντας" φόρους και με τους Δήμους, με τη σειρά τους, να χάνουν σημαντικά ποσά από τα προβλεπόμενα σχετικά έσοδα.

http://www.epoli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου