Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

O Φέσσας, η ACS και η διαμόρφωση του μισθού βάσει... τζίρου

O Φέσσας, η ACS και η διαμόρφωση του μισθού βάσει... τζίρου

«Έλα καλημέρα, Η Μαρία στο λογιστήριο δεν είσαι; Ο Κώστας είμαι ρε κορίτσι. Ναι ο courier. Πες μου ρε Μαράκι, πώς πάνε τα έσοδα της εταιρείας; Τι είπες; Να κοιτάω τη δουλειά μου; Έλα βρε Μαρία μου, πες μου. Να ξέρω και εγώ, θα πάω supermarket ή όχι…»

Όχι ο Κώστας (τυχαίο το όνομα όπως και αυτό της Μαρίας, προς αποφυγή παρεξηγήσεων) δεν τρελάθηκε. Είναι ένας από τους εργαζόμενους της εταιρείας ταχυμεταφορών ACS ο οποίος ενημερώθηκε ότι για το επόμενο χρονικό διάστημα, ο μισθός του θα εξαρτάται από τον… τζίρο της εταιρείας. Μέσα στον όγκο των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφονται το τελευταίο διάστημα, η σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι της ACS ξεχωρίζει. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειιται γαι εταιρεία συμφερόντων του Θ. Φέσσα, επικεφαλής του ομίλου Quest και πρώην αντιπροέδρου του ΣΕΒ. Πρακτικά οι αποδοχές των εργαζομένων, συνδέονται σε έναν βαθμό με τον κύκλο εργασιών. Αν πέσουν οι πωλήσεις μειώνονται οι μισθοιί και αν ανέβουν, ο εργαζόμενος εισπράττει ή bonus ή κουπόνια. Με αυτό τον τρόπο, και εργαζόμενος αποκτά την αγωνία της επιχείρησης στην οποία δουλεύει. 

Και μην φανταστείτε ότι η ACS είναι κανένα …περίπτερο, η επιβίωση του οποίου εξαρτάται από τα έσοδα της επόμενης ημέρας. Ο τζίρος του 2012, ανήλθε στα 70,975 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 2,949 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρουσιάζει καθαρή κερδοφορία από 1,66 έως και 3,122 εκατομμύρια ευρώ συνεχώς την τελευταία 6ετία.
Ας δούμε όμως τι λέει η επιχειρησιακή σύμβαση της ACS
-- Αν ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του 1ου 9μηνου του 2013 μειωθεί σε ποσοστό από 6% έως 9%, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2012, τότε οι μισθοί θα μειωθούν από 1/10/2013 σε ποσοστό 5%. Αν, όμως, η μείωση του κύκλου εργασιών είναι μεγαλύτερη του 9%, τότε οι μισθοί θα μειωθούν κατά 8%!
-Αν, τώρα, ο κύκλος εργασιών του 1ου τριμήνου του 2014 μειωθεί μέχρι 4% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2013, τότε οι μισθοί θα μείνουν αμετάβλητοι. Αν, όμως, μειωθεί κατά ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 4% τότε οι μισθοί θα μειωθούν κατά 3% από 1/4/2014!
Iδιαίτερα προκαλεί εντύπωση μία παράγραφος της σύμβασης η οποία αναφέρει «Σε περίπτωση που ο μέσος ημερήσιος κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο μέσο ημερήσιο κύκλο εργασιών του 2012 είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 4% θα καταβληθεί σε κάθε εργαζόμενο εφάπαξ ποσό (bonus) θετικών αποτελεσμάτων. Το ποσό (μικτές αποδοχές συν εργοδοτικές εισφορές) που αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο θα υπολογιστεί από την διαίρεση του 3% των κερδών προ φόρων της εταιρίας του έτους 2013 (με συνολικό κόστος τα 100.000 ευρώ) δια του συνόλου των μισθωτών που εργάζονται στην ACS την 31/12/2013. Ο κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει αν το ποσό που του αντιστοιχεί δοθεί ως μικτές αποδοχές μισθοδοσίας ή ως κουπόνια τροφής».

http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου