Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Έκπτωση φόρου και για τα «μπλοκάκια» ασχέτως ύψους δαπανών

Έκπτωση φόρου και για τα «μπλοκάκια» ασχέτως ύψους δαπανών

Δε θα χάνουν τελικά τις φοροεκπτώσεις που ισχύουν για μισθωτούς και συνταξιούχους, όσοι εργαζόμενοι αμείβονται με μπλοκάκι, στην περίπτωση που οι δαπάνες που δηλώνουν σαν επαγγελματικά έξοδά τους ξεπερνούν τα 9.250 ευρώ

Όπως διευκρίνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου:
- Για τα μπλοκάκια: η φορολόγηση σαν μισθωτών (με έκπτωση φόρου και όχι την κλίμακα φόρου των επιχειρήσεων) όσων παρέχουν υπηρεσίες βάσει συμβάσεως παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου με φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν υπερβαίνουν τα τρία (ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτό, ποσοστό 75%  του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα) διατηρείται.

Αυτό που καταργείται, είναι η επιπλέον προϋπόθεση για την εφαρμογή αυτής της έκπτωσης που απαιτούσε οι ετήσιες επιχειρηματικές δαπάνες που θα εκπίπτουν, να μην υπερβαίνουν το ποσό των 9.250 ευρώ.
Η προϋπόθεση αυτή, προτείνεται να διαγραφεί, έτσι ώστε να μην διαφοροποιείται η φορολογική μεταχείριση βάσει του ύψους των επιχειρηματικών δαπανών. Η εξαίρεση, όμως, διατηρείται και εφαρμόζεται στη βάση αποκλειστικά αντικειμενικών κριτηρίων, όπως ο αριθμός των φυσικών ή νομικών προσώπων και το ποσοστό επί του ακαθάριστου εισοδήματος. Με την κατάργησή της επιπλέον προϋπόθεσης, το πεδίο εφαρμογής της εξαίρεσης διευρύνεται, δεν περιορίζεται.
-Για τις αποδείξεις: δεν τίθεται θέμα κατάργησης της υποχρέωσης έκδοσης αποδείξεων λιανικής. Με το άρθρο 52 του σχεδίου νόμου, η υποχρέωση αυτή διατηρείται για το 2014. Εάν δεν υιοθετηθεί αυτή η διάταξη, αντίθετα η απόδειξη λιανικής καταργείται στις 31/12/2013, όπως έχει ψηφιστεί με το ν. 4093/2012.
-«Έφοδοι» στα σπίτια: με προσθήκη η αναδιατύπωση που θα κατατεθεί στη Βουλή, θα επανέλθει η διάταξη όπως ακριβώς ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και για να υπάρχει είσοδος ελεγκτικών αρχών σε κατοικία που έχει δηλωθεί και επαγγελματική στέγη, θα χρειάζεται η εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα. Άρα λοιπόν η διάταξη θα παραμείνει όπως ήταν το καλοκαίρι.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου