Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Σε καθεστώς προστασίας η κύρια κατοικία


Υπό καθεστώς προστασίας θα είναι και το 2014 η κύρια κατοικία, ενώ από το 2015 φέρεται να προκρίνεται το Ιρλανδικό μοντέλο, καθώς όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης βρέθηκε πεδίο συμφωνίας σε ορισμένες θέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές φέρονται να μετακινήθηκαν ελαφρώς από την αδιάλλακτη στάση τους. Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος, η σύγκλιση απόψεων που προέκυψε στη σημερινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα «δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει και συμφωνία».
Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και σε επίπεδο κορυφής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης η συζήτηση εστιάζεται σε τρεις παραδοχές.
1) Η προστασία από τους πλειστηριασμούς να ισχύσει και για όλο το 2014, να διατηρηθεί ο Νόμος Κατσέλη και το ισχύον πλαίσιο για τους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ από το 2015 να ισχύσει σύστημα εξωδικαστικής διαχείρισης κατά το Ιρλανδικό μοντέλο. Βεβαίως και εδώ εξετάζονται τροποποιήσεις με κατεύθυνση τη μείωση του μέγιστου ορίου αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας καθώς και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα το εισόδημα του δανειολήπτη. Επιπλέον, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αναμένονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την επιτάχυνσης δικών στα ειρηνοδικεία καθώς σήμερα μπορεί μια υπόθεση να κρατήσει και 20 χρόνια.

2) το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει στη θέσπιση ενός προσωρινού καθεστώτος διάρκειας ενός έτους. Στο σημείο αυτό προκύπτει μία μετακίνηση της τρόικας η οποία μέχρι τώρα ζητούσε το προσωρινό αυτό καθεστώς να έχει διάρκεια μόλις έξι μήνες. Πάντως ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία με την τρόικα για τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι δανειολήπτες που θα υπάγονται σε αυτό το προσωρινό καθεστώς και στο σημείο αυτό φαίνεται να υπάρχει η μεγαλύτερη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
3) στο υπουργείο προσανατολίζονται στη θέσπιση από την 1/1/2015 ενός μόνιμου συστήματος εξωδικαστικής αντιμετώπισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών βασισμένο στο λεγόμενο ιρλανδικό μοντέλο. Στο πλαίσιο αυτού του συστήματος θα λαμβάνεται υπόψη το προφίλ του δανειολήπτη κατά πόσο είναι συνεργάσιμο με τις τράπεζες ενώ θα οριστούν και τα αποδεκτά όρια διαβίωσης. Η θέσπιση αυτού του νέου μοντέλου, δεν συνεπάγεται όπως τόνισαν κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης ότι ο νόμος Κατσέλη θα μπει σε αδράνεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετέβη μετά τη συνάντηση με τους τροϊκανούς στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου