Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Οι «75» επικρίνουν τον Βενιζέλο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

Οι «75» επικρίνουν τον Βενιζέλο για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση

Κατηγορούν την ηγεσία του κόμματος γιατί συμμετείχε στην κυβέρνηση χωρίς πλαίσιο συμφωνίας

Δριμεία κριτική ασκεί η κίνηση των 75 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την ηγεσία του κόμματος, καθώς υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ παράλληλα απαιτεί να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Ειδικότερα, η ανακοίνωση της κινησης των «75» που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο αναφέρει τα εξής:
«Η σημερινή κατάσταση δεν είναι η μοίρα του ΠΑΣΟΚ.
Όσοι βολεύονται με ένα "μικρό" ΠΑΣΟΚ, αποκομμένο από την κοινωνία, μαγαζάκι για προσωπικά παιχνίδια, αγνοούν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν ήταν ποτέ μικρή σε αυτόν τον τόπο.
Διαμόρφωσε τη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, γιατί εξέφρασε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και συνδέθηκε μαζί τους. Την κοινωνία που ασφυκτιούσε έξω από τα «συστήματα», τη νεολαία και τους μη προνομιούχους.
Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει ως σταθερά εκφρασμένη βούληση να μην προκαλέσει πολιτική αστάθεια, θέση με πολιτικό κόστος. Δεν είχε όμως την ίδια στάση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, που έκανε τα πάντα για να ρίξει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση και - ακόμη και όταν εκλέχτηκε - διακινδύνευε την προοπτική της χώρας, με βάση τους μικροπολιτικούς του σχεδιασμούς, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή της ΕΡΤ.

Για μας, όμως, δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με την Ν.Δ.
Υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν.
Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς Κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας.
Η είσοδος άλλωστε του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς πρώτα να έχουν συμφωνηθεί οι προϋποθέσεις και οι όροι αυτής της συμφωνίας, τραυματίζει την αξιοπιστία αυτής της συγκατοίκησης. Δεν ανήκει στην προοδευτική αντίληψη η πρακτική, πρώτα να μοιράζονται οι καρέκλες και μετά να συμφωνούνται οι πολιτικές.
Οι δημοκρατικοί πολίτες αντιδρούν στην ταύτιση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, γιατί έχουν το ένστικτο της ανάγκης αναγέννησης της δημοκρατικής παράταξης. Απαιτούν, επίσης, να υπάρξει ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Όσοι ονειρεύονται μια στρατηγική παγίωσης της συνεργασίας με την δεξιά, με ή χωρίς «Ευρωπαϊκή παράταξη», «Νέα Ελλάδα» κλπ, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο.
● Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να είναι η επαναθεμελιώση των σχέσεων του με τους πολίτες και η ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής παράταξης.
● Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει το ποιους υπηρετούμε και με ποιους συγκρουόμαστε.
● Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βάζει σε δεύτερη μοίρα τη διαρκή προσπάθεια επαναγεφύρωσης των σχέσεων μας με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς.
Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν προκύπτει με αποκλεισμούς και δεν εξαντλείται σε επιλεκτικές συγκολλήσεις κορυφής. Ούτε μπορεί να στοχεύει σε ικανοποίηση εγωκεντρικών σχεδιασμών επιβίωσης ή προσωπικής ανέλιξης μεμονωμένων στελεχών. Η αναγέννηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης θα προκύψει, κυρίως, με συγκλίσεις μέσα στην κοινωνία. Με λαϊκή ενότητα, πάνω σε ένα προοδευτικό πλαίσιο πολιτικών αλλαγών.
Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί παρά να πρωταγωνιστεί στον Αγώνα για πρόοδο και αλλαγή στη χώρα.
Να πρωτοστατεί στο σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο.
Δεν κόβουμε τις γέφυρες με την αριστερά, αλλά και δεν τρέφουμε αυταπάτες, για το πώς μας αντιμετώπισαν ως ΠΑΣΟΚ, ότι πολιτικά επιδιώκουν να μας «κατασπαράξουν», να μας αφομοιώσουν, να μας καταστήσουν συμπληρωματικό μέγεθος. Αυτό το επιδιώκει τόσο η δεξιά όσο και η αριστερή συντήρηση.
Δεν δίνουμε σε κανένα «λευκή επιταγή».
Για αυτό ασκούμε κριτική στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, χωρίς να προηγηθεί προγραμματικό πλαίσιο συμφωνίας.
Διαφωνούμε πλήρως και με όσους λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεργάζεται προς τα δεξιά, όσους «μετά βδελυγμίας» απορρίπτουν κάθε προοπτική μελλοντικής προγραμματικής συμφωνίας με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Ό,τι μπορεί να δώσει ασφάλεια, σταθερότητα, ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και το ευρώ, το ΠΑΣΟΚ οφείλει να το στηρίζει και να επιδιώκει την διασφάλιση και υλοποίηση του. Και με τον πολιτικό του λόγο να λειτουργεί ως δύναμη εγγύησης της Δημοκρατίας, της πολυφωνίας, της σταθερότητας και της διασφάλισης των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων με ανθρώπινο πρόσωπο.
Λέμε ξεκάθαρα, λοιπόν, σε όσους μας ρωτάνε τι προτείνουμε:
Ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει.
- Τώρα πρέπει να πάμε στον κύκλο της ανάπτυξης με αλλαγή πολιτικής
- Αυτή την άλλη πολιτική αποδείχτηκε ότι δεν μπορεί να την υλοποιήσει η Κυβέρνηση Σαμαρά.
- Χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Και πρέπει να το επιδιώξουμε, για να αποφύγουμε την κοινωνική έκρηξη.
Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε μια δίκαιη
Ελλάδα, με μέλλον για τις νέες γενιές.
Να στηρίξουμε την Ελλάδα της εργασίας, της παραγωγής, της εξωστρέφειας, της δημιουργίας από τους νέους ανθρώπους.
● Για την προάσπιση του μέλλοντος της πατρίδας είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με Τραπεζικά, Οικονομικά κατεστημένα και Συστήματα μέσα στη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο, εάν αυτά συνεχίσουν πρακτικές του παρελθόντος και δεν σταθούν στο ύψος του πατριωτικού καθήκοντος που επιβάλλει η συγκυρία. Συγκρούσεις με όλους εκείνους που αναχαιτίζουν, υπονομεύουν, χωνεύουν, υφαρπάζουν και παρεμποδίζουν τη διεύρυνση του πλούτου στη χώρα, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν οι εύκολοι στόχοι, οι αδύναμοι και οι άνθρωποι της πραγματικής δημιουργίας που έγιναν και τα μεγάλα θύματα της κρίσης.
● Επανατοποθέτηση της πολιτικής πάνω από την οικονομική διαπλοκή και τα συμφέροντα που βουλιάζουν τη χώρα. Ξεσκέπασμα όλων εκείνων που μέσα από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να τους υπηρετούν. Που αντιπάλεψαν κάθε δημοκρατική μεταρρύθμιση, κάθε δημοκρατική έκφραση, όπως το δημοψήφισμα. Που σκόρπισαν το μίσος και το «όλοι ίδιοι είναι», για να εξυπηρετούν ανενόχλητοι τα συμφέροντα τους, σε βάρος των πολλών και του τόπου.
Η ελπίδα είναι στα χέρια μας, αρκεί να παλέψουμε ενάντια στις εστίες της συντήρησης και της φθοράς. Το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία, οι επόμενες γενιές και η πλήρης επανάκαμψη της χώρας.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου