Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ο Άρειος Πάγος δεν παραγράφει τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου

Ομόφωνα το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφάσισε ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα (δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα), τα….

οποία αποδίδονται στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Έτσι, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, ξεκινάει κανονικά η διαδικασία της ανάκρισης.

Με άκρα μυστικότητα το Δικαστικό Συμβούλιο συνήλθε το Σάββατο στον Άρειο Πάγο και αποφάσισε ομόφωνα ότι τα δύο κακουργήματα που αντιμετωπίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και είναι αυτά της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης εγγράφου, όπως και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, δεν έχουν παραγραφεί.

Ενδεικτικό της μυστικότητας που τηρήθηκε είναι ότι τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου εισήλθαν στο κτίριο του Αρείου Πάγου από το υπόγειο γκαράζ, προκειμένου να μην γίνουν αντιληπτά από τους δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν ήδη εκεί για την υπόθεση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα.

Το ερώτημα στο οποίο έδωσαν απάντηση οι πέντε δικαστές του Δικαστικού Συμβουλίου, συνδεόταν με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος, «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι, χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», κάτι που σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Οι δικαστές όχι μόνο συνταυτιστήκαν με τις απόψεις του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου που, με εισήγησή του προς το Δικαστικό Συμβούλιο, έχει υποστηρίξει ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα με τα οποία βαρύνεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά ενίσχυσαν νομικά την άποψή του.

Ειδικότερα, τα μέλη του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου αποφάνθηκαν ότι δεν έχει επιφέρει παραγραφή  των αδικημάτων η Βουλή της μιας μέρας, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.

Αναλυτικότερα, οι δικαστές έκριναν ότι η δίωξη από τη Βουλή  κινήθηκε εντός της αποσβεστικής προθεσμίας, γιατί η επόμενη Βουλή, που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012,  δεν είχε σύνοδο.

Κατά συνέπεια, συνέχισαν οι δικαστές,  η επόμενη σύνοδος  που άρχισε η αποσβεστική  προθεσμία  είναι αυτή που εξελέγη Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς. Άρα νόμιμα η Βουλή άσκησε τη δίωξη σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Να σημειωθεί, ότι ουσιαστικά, κατά τη διάσκεψη εκφραστήκαν δύο συγκλίνουσες  απόψεις, οι οποίες όμως καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι δεν έχουν παραγραφή τα αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος, με την εισήγησή του είχε υποστηρίξει ότι είναι νόμιμη η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για απιστία, νόθευση δημοσίου εγγράφου και παράβαση καθήκοντος, καθώς η από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012  προελθούσα Βουλή της ΙΔ” περιόδου «ουδόλως λειτούργησε και επομένως ήταν αντικειμενικώς αδύνατο να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλαδή να επιληφθεί της περιπτώσεως του υπουργού Οικονομικών και να συγκροτήσει προς τούτο Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή».

Η επόμενη μέρα

Μετά την εξέλιξη αυτή, και αφού δημοσιευθεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, αμέσως πιάνει δουλειά ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, ο οποίος ξεκινάει την ανάκριση επί της ουσίας της υπόθεσης.

Ο κ. Τσαλαγανίδης θα καλέσει σε απολογία τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, θα καλέσει άλλα, τρίτα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τον ίδιο τον πρώην υπουργό.

Όταν περατωθεί η ανάκριση, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα του Δικαστικού Συμβουλίου Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος έχει τη δυνατότητα, εάν το κρίνει αναγκαίο, να ζητήσει τη συμπλήρωση της ανάκρισης. Να σημειωθεί ότι το βούλευμα είναι αμετάκλητο και  δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο, ενώ θα επιδοθεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της Βουλής για τα περαιτέρω.

Σε περίπτωση κατά την οποία το  βούλευμα είναι αρνητικό για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου Επικρατείας, 13 τακτικά και έξι αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου. Από τον Άρειο Πάγο θα είναι επτά μέλη και από το ΣτΕ έξι, ενώ καθήκοντα προέδρου θα ασκήσει ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου.

Ο πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, μόλις λάβει το σχετικό πρακτικό της Βουλής με τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου που θα έχουν κληρωθεί, πρέπει μέσα σε 60 μέρες να ορίσει δικάσιμο, τον τόπο συνεδρίασης και τον κατάλογο των μαρτύρων που θα εξεταστούν.

Στην αρνητική για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου περίπτωση, έχει δικαίωμα να μην εμφανιστεί στο δικαστήριο -όπως έκανε και ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δική Κοσκωτά τον Απρίλιο του 1991, που δικάστηκε σαν να είναι παρών- και να εκπροσωπηθεί με δικηγόρους (έως τρεις).

Στην περίπτωση αυτή, η δίκη του θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών. Δηλαδή, εκεί που δικάστηκε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος.

-http://www.trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου