Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Süddeutsche Zeitung: «Πόση αξία έχει η ανάπτυξη όταν η χώρα εξαθλιώνεται;»

«Όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες...»

«Όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες...»

Σύμφωνα με την SD, μολονότι υπάρχουν θετικά μηνύματα, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα

«Πόση αξία έχει η ανάπτυξη όταν η χώρα εξαθλιώνεται;», διερωτάται η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, σε νέο δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα».
Σύμφωνα με την SD, μολονότι υπάρχουν θετικά μηνύματα, η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα.
«Εξαιτίας μιας καλής τουριστικής σαιζόν το 2013, η χώρα πέτυχε το πρώτο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από την εισαγωγή του ευρώ, πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα, ενώ αναφέρεται και στα εύσημα που απέδωσε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

«Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του Σόιμπλε να λέει στο Νταβός ότι το ελληνικό ποτήρι είναι 'μισογεμάτο', αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Μάλιστα, στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση».
Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».
Αναφορές στην Ελλάδα φιλοξενεί και οικονομική ανάλυση για την «ευρωκρίση» στην ίδια εφημερίδα.
Συγκεκριμένα, σχολιάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα, το οποίο χαρακτηρίζεται «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση».
Σύμφωνα με την ανάλυση, έπειτα από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου