Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

1 EKAT. EYΡΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΚΡΥΒΕ Η ΚΟΥΡΑΚΟΥ...

Σφίγγει, όπως όλα δείχνουν, ο κλοιός εισαγγελέων και ανακριτών γύρω από την οικογένεια του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, όπως επίσης...
και από τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο, καθώς νέα στοιχεία καταφτάνουν συνεχώς στα δικαστικά γραφεία κυρίως από τις ελβετικές δικαστικές αρχές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι ανακριτές που έχουν αναλάβει τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων, κύριοι Γαβριήλ Μάλλης και Γιάννης Σταυρόπουλος, στρέφουν την προσοχή τους σε ένα έμβασμα ύψους 1 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε στον λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα HSBC της Γενεύης η Ρούλα Κουράκου, σύζυγος του πρώην υπουργού Αμυνας Γ. Παπαντωνίου. Το ποσό αυτό κατατέθηκε από τον λογαριασμό που διατηρούσε στην ίδια τράπεζα ο κουμπάρος και στενός συνεργάτης του ζεύγους Παπαντωνίου, Γιώργος Κανδαλέπας, λίγο μετά το 2000 όταν δηλαδή ο διαγραφείς πλέον από το ΠΑΣΟΚ υπουργός ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τις προηγούμενες ημέρες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο ανακριτές διαφθοράς που χειρίζονται τις υποθέσεις των εξοπλιστικών κάλεσαν στο γραφείο τους τη Ρ. Κουράκου η οποία διατηρούσε λογαριασμό ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στην τράπεζα HSBC της Γενεύης και αποκαλύφθηκε χάρη στη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.
Σε μια κατάθεση που διήρκεσε μόνο λίγα λεπτά οι ανακριτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τη ρώτησαν αν τα χρήματα αυτά έχουν σχέση με τις προμήθειες των εξοπλιστικών. Η σύζυγος του πρώην υπουργού Αμυνας επέμενε ότι τα χρήματα προορίζονταν για τα δύο παιδιά της και ότι δεν έχουν καμία σχέση με παράνομη δραστηριότητα ή την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ωστόσο, οι δύο έμπειροι ανακριτές ζήτησαν την έγγραφη συναίνεσή της για να ανοίξει ο λογαριασμός στην τράπεζα της Γενεύης και, σύμφωνα με πληροφορίες, εκείνη το αποδέχτηκε. Το γεγονός πάντως ότι οι ανακριτές που χειρίζονται τις υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων κάλεσαν τη Ρ. Κουράκου στο γραφείο τους σημαίνει, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ότι πλέον συνδέουν τη σύζυγο του Γ. Παπαντωνίου με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να συνδέει την κίνηση του λογαριασμού με την υπόθεση των υποβρυχίων ή με τα Τor-M1.
Σε σχέση με τα περιουσιακά του ζεύγους, η έρευνα των Αρχών εντοπίζεται σε δύο πορίσματα του ΣΔΟΕ που αφορούν συνολικά ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικούς λογαριασμούς τόσο στην Ελβετία όσο και σε ελληνικές τράπεζες. Το ποσό αυτό δεν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχε η Ρ. Κουράκου από την εργασία της, καθώς είναι δημόσιος υπάλληλος. Ο φορολογικός έλεγχος στο ζεύγος Παπαντωνίου διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της επίκουρης εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς κυρίας Πόπης Παπανδρέου και αφορά στο διάστημα 2000-2010. Οπως είναι γνωστό, το ζεύγος (τουλάχιστον προς το παρόν) έχει διωχθεί για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες».

Καλούν και Λιακουνάκο

Οι δύο ανακριτές διαφθοράς κύριοι Μάλλης και Σταυρόπουλος τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσουν ως κατηγορούμενο για κακούργημα και τον μεγαλοεπιχειρηματία Θ. Λιακουνάκο, τον άνθρωπο δηλαδή που πήρε τη μερίδα του λέοντος από την πίτα των εξοπλισμών την περίοδο της υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Είναι η πρώτη φορά που ο πανίσχυρος επιχειρηματίας θα βρεθεί κατηγορούμενος ενώπιον του ανακριτή.
Ο Θ. Λιακουνάκος είναι μεταξύ των κατηγορουμένων για την υπόθεση του συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου και την προμήθεια που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 43 εκατ. ευρώ, όμως ο Ελληνικός Στρατός ουδέποτε παρέλαβε το περίφημο σύστημα... Το σκάνδαλο της αγοράς 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακροάσεως που υπεγράφη στις 19 Οκτωβρίου του 2001 (επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου) παρασύρει στη δίνη του 19 πρόσωπα εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της απιστίας, μεταξύ των οποίων οι Θ. Λιακουνάκος και Ηλίας Αρκουμανέας της προμηθεύτριας εταιρείας Sonak για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ κατά των Ευάγγελου Βασιλάκου, πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Γεωργίου Κολλίρη, επίσης πρώην γενικού διευθυντή Εξοπλισμών, Αντωνίου Κάντα (προφυλακισμένου πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών), Γεωργίου Αντωνακόπουλου, που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αλλά και ακόμη 13 στρατιωτικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία σχετικά με την υπηρεσία.
Γιώργος Κανδαλέπας
Συνεργάτες και κουμπάροι με τον Γιάννο Παπαντωνίου
Η προσοχή των ανακριτών επικεντρώνεται και στον Γιώργο Κανδαλέπα και στη σύζυγό του, οι οποίοι επίσης διατηρούσαν λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Μάλιστα, οι ανακριτές προσανατολίζονται στο να απαγγείλουν κατηγορίες στο ζεύγος που υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι έδωσε 1.000.000 ευρώ στην Ρ. Κουράκου για να τη διευκολύνει οικονομικά!
Ο Γ. Κανδαλέπας από το 1996 έως το 2000 ήταν στενός συνεργάτης του Γ. Παπαντωνίου στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καθώς ήταν γενικός γραμματέας Επενδύσεων. Οι δύο άνδρες είναι και κουμπάροι καθώς ο Γ. Κανδαλέπας βάφτισε τον γιο του Γ. Παπαντωνίου.

Το μαύρο σακ βουαγιάζ

Επισημαίνεται ότι στην υπόθεση του ηλεκτρονικού πολέμου συγκατηγορούμενοι είναι ο Θ. Λιακουνάκος και ο προφυλακισμένος Α. Κάντας. Υπενθυμίζεται ότι ο προφυλακισμένος πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών υπέδειξε τον Θ. Λιακουνάκο ως τον άνθρωπο που του προσέφερε μετρητά 600.000 ευρώ μέσα σε ένα μαύρο σακ βουαγιάζ, προκειμένου ο Κάντας να μην μπλοκάρει την υπογραφή της σύμβασης για τα γερμανικά άρματα τύπου Leopard.
Η σύμβαση ανάμεσα στο υπουργείο Αμυνας και την εταιρεία Sonak αφορούσε την προμήθεια 18 συγκροτημάτων παρεμβολής τύπου Eris, τοποθετημένων σε τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού Μ113 και ακόμη 11 κέντρων ακροάσεως τύπου Estia σε κλωβό επί οχήματος Steyer, συνολικής αξίας 71.979.490,09 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών του ΓΕΣ.
Η σύμβαση ενεργοποιήθηκε την 26η Ιουνίου του 2002, αφού η εταιρεία Sonak πήρε ως προκαταβολή το 50% της αξίας της όλης προμήθειας, δηλαδή 35.989.745,09 ευρώ.
Η αρχική διαγωνιστική διαδικασία έπασχε και πιθανολογείται ότι ο διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ακυρωθεί στο ξεκίνημά του. Ηδη από τη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών αποδείχθηκε ότι οι δοκιμές των παρεμβολέων δεν ήταν πλήρως επιτυχείς. Η επιτροπή όμως θεώρησε ότι η πλήρης επιτυχία (100%) στις δοκιμές πεδίου δεν αποτελεί απαράβατο όρο της τεχνικής περιγραφής και πρότεινε «στη σύμβαση που θα υπογραφεί με την εταιρεία που θα αναδειχθεί ως μειοδότρια να προβλεφθεί για την παραλαβή του πρώτου συστήματος το ίδιο σενάριο δοκιμών πεδίου που πραγματοποιήθηκε κατά την αξιολόγηση και επιπλέον να προβλεφθούν έλεγχοι των επιπρόσθετων δυνατοτήτων».

44 εκατ. ευρώ κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, χωρίς τελικά να παραδοθεί ούτε βίδα. Η υπόθεση ενδέχεται να φέρει κατηγορούμενο ενώπιον του ανακριτή και τον Θωμά Λιακουνάκο

Ωστόσο, σε ένορκη διοικητική εξέταση που έγινε χρόνια αργότερα αποδείχθηκε ότι «η επιτροπή δεν εφάρμοσε τα καθοριζόμενα στην τεχνική περιγραφή, σύμφωνα με τα οποία η πλήρης επιτυχία των δοκιμών αξιολόγησης των εταιρειών αποτελεί απαράβατο όρο του διαγωνισμού και ως εκ τούτου έπρεπε να απορρίψει και τις δύο εταιρείες». Δηλαδή τόσο η Sonak όσο και η έτερη υποψήφια εταιρεία για το πρόγραμμα ηλεκτρονικού πολέμου EADS θα έπρεπε να έχουν απορριφθεί από την αρχή. Αλλες ήταν όμως οι βουλές εκείνων που αποφάσιζαν και τελικώς προχώρησαν σε κατακύρωση της προμήθειας με ταχείες διαδικασίες. Είναι ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία έγινε η προμήθεια ότι η εταιρεία Sonak δεν κηρύχθηκε έκπτωτη ούτε επειδή παραβίασε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και ουδέποτε κατέθεσε εγγυητική επιστολή που να καλύπτει ολόκληρο το ποσό των υποχρεώσεών της, άρα έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτη.

Διάλυση της επιτροπής

Το πρόγραμμα του ηλεκτρονικού πολέμου διαχειρίστηκαν με πρωτοφανή απερισκεψία διαδοχικές κυβερνήσεις που θεώρησαν ότι αυθαιρετώντας μπορούν να διευθετήσουν τα προβλήματα, αλλά με τις πράξεις και παραλείψεις τους εξέθεσαν και προκάλεσαν βλάβη στο Ελληνικό Δημόσιο. Τον Αύγουστο του 2006 και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ της πλευράς του Δημοσίου και της Sonak, ο τότε γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος αποφάσισε αιφνιδιαστικά τη διάλυση της επιτροπής διαπραγματεύσεων. Οι πράξεις του Ε. Βασιλάκου που, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, υπέπεσε στο αδίκημα της απιστίας σχετικής με την υπηρεσία περιγράφονται αναλυτικά σε έκθεση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Η Sonak, που δεν αρκέστηκε στην είσπραξη των 35 εκατ. ευρώ, τον Νοέμβριο του 2007 προσέφυγε στη διαιτησία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, κέρδισε την υπόθεση και επέτυχε να επιδικαστεί υπέρ της ποσό 8.706.000 ευρώ.
Με απλά λόγια, η Sonak του Θ. Λιακουνάκου εισέπραξε από το Δημόσιο συνολικά 44.695.745 ευρώ χωρίς να παραδώσει ούτε βίδα! Αν μη τι άλλο, η συμφωνία που υπεγράφη το 2001 για την κατασκευή συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου αποδείχτηκε ιδιαιτέρως επωφελής για την ιδιωτική εταιρεία και απολύτως ζημιογόνα για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τους φορολογούμενους και το Δημόσιο. Το «ΘΕΜΑ» είχε αναδείξει την υπόθεση αυτή ως παθογένεια του δημόσιου τομέα ήδη από τον Νοέμβριο του 2007 σε ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Ετσι κατακλέβουν το Δημόσιο με τα εξοπλιστικά».
Πηγή : protothema.gr

http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου