Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Προεκλογικές «μονομαχίες» στα.. σκαλιά της Εκκλησίας – Οι δελφίνοι της θείας Ευλογίας προ της κάλπης

Απλοί υποψήφιοι βουλευτές που συνωστίζονται στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, υπουργοί και προβεβλημένα κομματικά στελέχη, έως και αρχηγοί κομμάτων… σφάζονται στα προαύλια των ναών και κυρίως των μητροπόλεων και του Συνοδικού Μεγάρου για μια χειραψία με τους ανθρώπους της Εκκλησίας.

Στην Ελλάδα η Εκκλησία αποτελεί έναν από τους πλέον αξιόπιστους θεσμούς, με αποτέλεσμα ενόψει εκλογών η πλειονότητα των υποψηφίων να επιδιώκει τη στήριξή της, ευελπιστώντας ότι θα επηρεάσει τους πιστούς, όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

«Η χειραψία μετρά, αλλά το καλύτερο για έναν υποψήφιο βουλευτή είναι να βρει έναν αγαπητό εφημέριο, ο οποίος θα δείξει τη συμπάθειά του προς εκείνον», τόνισε στην «Καθημερινή» έμπειρη εκκλησιαστική πηγή, συμπληρώνοντας ότι όλο το προηγούμενο διάστημα συχνές είναι οι εμφανίσεις υποψηφίων σε κυριακάτικες λειτουργίες.

Ειδικότερα, με την πολιτική και τους πολιτικούς σε χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας, η δύναμη της Εκκλησίας και η επιρροή της στο σώμα των πιστών έχει αυξηθεί. Σε αυτό συμβάλλει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω οικονομικής κρίσης, με άμεσα, απτά αποτελέσματα (χιλιάδες συμπολίτες μας προσφεύγουν στα συσσίτια της Εκκλησίας). Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτικές οι επισκέψεις που έκαναν ο Αντώνης Σαμαράς (στις 31 Δεκεμβρίου) και ο Αλέξης Τσίπρας (στις 22 Δεκεμβρίου) στον φιλανθρωπικό οργανισμό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή», παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων ζήτησαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να συναντηθούν με τον κ. Ιερώνυμο. Πλεονασμός είναι, επίσης, να επαναλάβουμε τα ίδια για τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα προβεβλημένα στελέχη των κομμάτων… Πληθώρα αντίστοιχων αιτημάτων προς μητροπολίτες υπάρχει από υποψηφίους και κυρίως της «αχανούς» Β΄ Αθηνών. Ενδεικτικά, μητροπολίτη της περιφέρειας έχουν προσεγγίσει πάνω από 100 υποψήφιοι.

Ο κ. Ιερώνυμος, βέβαια, αποφεύγει τις συναντήσεις, καθώς -όπως έλεγαν στενοί συνεργάτες του στην «Κ»- σε καμία περίπτωση η Εκκλησία δεν θέλει να στείλει λανθασμένα μηνύματα και να δημιουργήσει παρανοήσεις για τον ρόλο της, τα οποία πλήττουν την αξιοπιστία της. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί που είναι τακτικοί συνομιλητές του κ. Ιερώνυμου και βρίσκονται αθόρυβα κοντά στο έργο της Εκκλησίας (π.χ. η Ντόρα Μπακογιάννη και ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Παππάς).

Από την άλλη, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση πολύ σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν υπέρ ενός υποψηφίου βουλευτή οι εφημέριοι των ενοριών, αφού όσοι είναι αγαπητοί και έχουν κοινωνικό έργο μπορούν ευκολότερα «να περάσουν γραμμή». «Για τον λόγο αυτό τελευταία παρατηρείται κάθε Κυριακή συνωστισμός υποψηφίων σε ναούς, που έχουν σταθερό εκκλησίασμα και παπάδες με επιρροή» ανέφερε στη «Κ» μητροπολίτης στην Αττική. «Σε πλεονεκτική θέση έναντι των υπολοίπων είναι οι πολιτικοί που έχουν δημιουργήσει ήδη μακρά σχέση με τον κλήρο της περιοχής τους. Αυτοί είναι αναγνωρίσιμοι στο τοπικό εκκλησίασμα» πρόσθεσε μητροπολίτης στην Πελοπόννησο.

Στον αντίποδα, μία δήλωση από υποψήφιο βουλευτή, η οποία διαφοροποιείται από τις θέσεις της Εκκλησίας σε επίμαχα ζητήματα (π.χ. καύση νεκρών) μπορεί να «κάψει» πολιτικά τον υποψήφιο. «Δεν σας κρύβω ότι έχω ακούσει και τα πιο τρελά αιτήματα από υποψηφίους, όπως για παράδειγμα να αφήνουμε ανθρώπους τους να μοιράζουν φυλλάδιά τους έξω από τον ναό κατά τη λειτουργία της Κυριακής» λέει ιερέας από την Αργολίδα. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι ένα κύριο σύμβολο της Εκκλησίας είναι ο σταυρός, κάτι που όλοι οι πολιτικοί αγαπούν…

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου