Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Δικαστικό «όχι» στο μπλοκάρισμα των torrent στην Ελλάδα

Δικαστικό «όχι» στο μπλοκάρισμα των torrent στην Ελλάδα

Η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων, που είχε καταθέσει η ΑΕΠΙ, η οποία απαιτούσε από τους παρόχους το μπλοκάρισμα πρόσβασης σε torrent υπηρεσίες.

Ο λόγος που απορρίφθηκε το συγκεκριμένο άιτημα ήταν επειδή θεωρήθηκε πως παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές έκριναν πως τα μέτρα που είχε αιτηθεί η ΑΕΠΙ παραβιάζουν την ελεύθερη πληροφόρηση, το απόρρητο της επικοινωνίας και το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας. Παράλληλα, θεωρήθηκε πως η τεχνολογία torrent δεν χρησιμοποιείται μονάχα για την ανταλλαγή παράνομων, αλλά και νόμιμων αρχείων.

Επιπλέον, το αίτημα της ΑΕΠΙ ήταν αντίθετο προς τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα των παρόχων στην επιχειρηματικότητα και την αρχή της διαδικτυακής ουδετερότητας.

Τέλος, σύμφωνα με τις αρχές που επιδίκασαν την υπόθεση... «τα παραβιαζόμενα πνευματικά δικαιώματα αφορούν όλο και λιγότερο τους ίδιους τους δημιουργούς και περισσότερο τα συμφέροντα των ίδιων των εταιρειών της πολιτιστικής βιομηχανίας».

http://www.fpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου