Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Μπάσκετ: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Εθνική Εφήβων

Η απίστευτη πορεία της Εθνικής Εφήβων από τη β΄ φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ύστερα είχε την κατάληξη που της έπρεπε: πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εκθρόνισε από την κορυφή την κάτοχο των δύο τελευταίων τίτλων, Τουρκία, αφού με μια επική ανατροπή επέστρεψε από το -14 που βρέθηκε να χάνει στον τελικό του Βόλου, για να νικήσει τους γείτονες με 64-61 και να επαναλάβει το επίτευγμα του Πύργου, το 2008, φτάνοντας στο δεύτερο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της.

Ηγέτης αυτής της ομάδας ήταν και πάλι ο κορυφαίος παίκτης της διοργάνωσης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος μέτρησε 4/4 βολές όταν η μπάλα ''ζεματούσε'' και με 23 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 ασίστ ηγήθηκε μιας ομάδας με όλη τη σημασία της λέξης, που τον βοήθησε πολύ.

''Κολοσσός'' κάτω από τα καλάθια ο Γιώργος Παπαγιάννης, είχε 12 πόντους, 15 ριμπάουντ και 3 τάπες, αλλά θα πρέπει να σημειωθεί για να μην αδικηθούν οι υπόλοιποι παίκτες και ο ιδρώτας τους, πως άπαντες έδωσαν το πλούσιο ταλέντο και την ψυχή τους για να έρθει αυτή η επιτυχία.

Όσο για την εξέλιξη του παιχνιδιού; Με έναν σούπερ Κορκμάζ στη σύνθεσή τους, οι Τούρκοι προηγήθηκαν με διαφορά 12 πόντων (25-37) στο ημίχρονο. Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η διαφορά έφτασε ακόμη και στο -14 (25-39), όμως με τον Σκουλίδα να ηγείται της αντεπίθεσης σε εκείνο το σημείο η Ελλάδα μείωσε στους 4 με σερί 10-0 (35-39).

Η Τουρκία ανέκαμψε και ξέφυγε εκ νέου με διψήφια διαφορά (48-38), όμως το ''κακό'' για τους γείτονες ήταν πως η ψυχολογία είχε γυρίσει με το μέρος των Ελλήνων, που πίστεψαν στην ανατροπή και την πέτυχαν. Με νέο σερί 10-0 η Εθνική ισοφάρισε σε 48-48 και λίγο αργότερα, με τρίποντο του Μιλεντίγεβιτς προηγήθηκε 57-54.

Στη συνέχεια το παιχνίδι ήταν αληθινό ''θρίλερ'' και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Η Εθνική προηγήθηκε 61-57 στα 17 δευτερόλεπτα με βολές του Χαραλαμπόπουλου, ο Τασκιράν μείωσε σε 61-59 στα 10 δευτερόλεπτα, ο Δίπλαρος είχε 1/2 (62-59) στα 8,5 δευτερόλεπτα για τη λήξη και ο Αλ έκανε το 62-61 με 2/2 βολές.

Αυτό έγινε και από την άλλη πλευρά, με τον Χαραλαμπόπουλο να γράφει από την ίδια γραμμή το 64-61 στα 4''.7 πριν το τέλος και την ελληνική ομάδα να στέλνει ύστερα στις βολές τον Κορκμάζ. Ο Τούρκος γκαρντ αστόχησε όμως στην πρώτη και όλα τα άλλα ήταν πια παρελθόν... 

Στον ''μικρό τελικό'' η Εθνική Λιθουανίας συνέτριψε με 74-49 τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη και κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου