Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Τι κοινό έχουν η Ελλάδα και το Πουέρτο Ρίκο; Τα «μαθήματα» οικονομίας

Τι κοινό έχουν το Πουέρτο Ρίκο και η Ελλάδα; Παρά τις πολλές σημαντικές διαφορές ως προς την οικονομία, υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός ομοιοτήτων.

Αυτά τα κοινά σημεία πρέπει να προβληματίσουν το Κογκρέσο,  το οποίο θα ήταν καλό να δει προσεκτικά την ελληνική εμπειρία, όταν σχεδιάζει την πολιτική του προκειμένου να λυθούν τα βαθιά οικονομικά προβλήματα της περιοχής, σύμφωνα με το «The Hill».

Είναι χαρακτηριστικό πως τα ποσοστά φτώχειας στο Πουέρτο Ρίκο αγγίζουν το 45%, ενώ πολλοί Πορτορικανοί επιλέγουν τον δρόμο της φυγής.

Την περασμένη δεκαετία, όπως και η Ελλάδα, το Πόρτο Ρίκο εκμεταλλεύθηκε ευνοϊκές συνθήκες της χρηματοπιστωτικής αγοράς για να λάβει δάνεια. Όπως και η Ελλάδα, το Πόρτο Ρίκο έκανε ισχνή χρήση αυτού του δανεισμού. Το έπραξε, επιτρέποντας να δημιουργηθούν μεγάλες δημοσιονομικές ανισότητες και καθυστερώντας τις δομικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ίσως θα μπορούσαν να… θεραπεύσουν την οικονομία της.

Όπως στην Ελλάδα, έτσι και η οικονομία του Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση. Ίσως το πιο σημαντικό όλων- κατ’ αναλογία με την Ελλάδα- το Πουέρτο Ρίκο δεν έχει δικό του νόμισμα. Ως εκ τούτου, όπως και η Ελλάδα, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει χαμηλότερα επιτόκια ή νομισματική πολιτική άλλη ως αντιστάθμισμα για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στη συνολική ζήτηση.

Σε μια σπάνια αυτοκριτική, το ΔΝΤ πρόσφατα παραδέχτηκε δύο σημαντικά λάθη που έκανε στους χειρισμούς της ελληνικής κρίσης, που συνέβαλε σημαντικά στο να βιώσει η Ελλάδα μια οικονομική καθίζηση παρόμοια με εκείνη που έζησαν οι ΗΠΑ το 1930.

Το πρώτο λάθος ήταν πως το 2010 δεν αναγνώρισε πως η Ελλάδα υπέφερε από κρίση φερεγγυότητας και όχι ρευστότητας. Αυτό οδήγησε στο να ζητηθεί από τη χώρα να εφαρμόσει ένα τεράστιο πρόγραμμα λιτότητας μέσα σε έναν «ζουρλομανδύα» του ευρώ που δεν επέτρεπε την υποτίμηση του νομίσματος.

Το δεύτερο λάθος ήταν πως υποτίμησε το μέγεθος των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών στην Ελλάδα ή τον βαθμό στον οποίο η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να έχει επιβλαβή επίδραση στην ελληνική οικονομία. Αυτό το λάθος οδήγησε στο σημείο ώστε το ΔΝΤ να εμφανίζεται συνεχώς πιο αισιόδοξο στις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη.

Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας είχε τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες.

Κρίνοντας από την καταστροφική εμπειρία της Ελλάδας, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος στο «The Hill», το Κογκρέσο έχει επιλογή στις διαπραγματεύσεις με το Πουέρτο Ρίκο. Μπορεί είτε να συνεχίσει να παρακολουθεί την οικονομική κατάρρευσή του και τον πληθυσμό του να μεταναστεύει. Η’ μπορεί να του δώσει μια ευκαιρία να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου